Jasmínový čaj

Jasmínový čaj 茉莉花茶 je čaj ovoněný květy jasmínu. Typicky se jako základ používá zelený čaj, ovšem existují i druhy bílého a černého čaje, které jsou ovoněny jasmínem. Jasmínový čaj patří mezi nejznámější čínské čaje, najdeme jej v čínských restauracích po celém světě ve všech možných kvalitativních třídách.

_56B6860 _56B6900 _56B6998
Bíle jasmínové dračí oči (Bai Long Zhu Xiang Pian) možno připravit teplou i studenou cestou

Jasmín se jako rostlina (obvykle Jasminum officinale) do Číny dostal z Persie přes Indii během vlády dynastie Han (206 př. n. l.-220 n. l.) a pro ovonění čaje začal být používán v průběhu 5. století. Ve velké míře se však pro tento účel začal používat až během vlády dynastie Qing (1644-1912), kdy se začal čaj ve velkém vyvážet na západ.

Existují dvě metody ovonění čaje jasmínovými květy. U tradiční poměrně nákladné metody se zelený čaj po sklizni uskladní až do sklizně jasmínu (v polovině léta). Hned po sklizni se čerstvé květy jasmínu uloží na velká plochá tkaná síta prokládaně s čajovými lístky, to vše v prohřáté místnosti. Takto jsou ponechány po dobu několika dní, přičemž jasmínové květy jsou v mezičase několikrát vyměněny za čerstvé. To samozřejmě přináší vysoké náklady této tradiční metody.

Good-Tea_Triple-Flower-Jasmine_56B7074_b Good-Tea_Triple-Flower-Jasmine_56B7082_b Good-Tea_Triple-Flower-Jasmine_56B7085_b
Tři květy jasmínu (San Hua Xiang Pian)

Jasmínové květy, které byly odneseny z místnosti, nejsou ještě zcela vyčerpány a míchají se s čajovými lístky, kterým předají zbytek své vůně a vznikne tak nižší třída jasmínového čaje. To již mluvíme o levnější metodě ovonění čaje, kdy se květy míchají s čajem. Jakmile jasmínové květy odevzdají veškerou svou vůni, jsou odděleny od čajových lístků, nicméně separační metoda není dokonalá a malé množství květů v čaji zůstane. Takto můžeme jednoduše identifikovat nižší třídy jasmínových čajů.

Další možnost ovonění čaje jasmínem je pomocí jasmínových esenciálních olejů, která je ovšem jen teoretická. Jasmínové esenciální oleje jsou natolik drahé, že jejich použití pro ovonění čaje bylo ještě dražší než tradiční metoda uvedená výše. Tyto oleje jsou bohužel často nahražovány chemickými látkami a vznikají tak chemicky ovoněné čaje, kterým dominuje intenzivní nepřirozená až téměř nepříjemná vůně. Tento způsob ovonění je zavrženihodný a může poškodit zdraví spotřebitele.

Good-Tea_Jasmine-Pear-Ice-Tea_56B8065 Good-Tea_Jasmine-Pear-Ice-Tea_56B8121 Good-Tea_Jasmine-Pear-Ice-Tea_56B8149
Dva květy jasmínu (Shuang Hua Xiang Pian) připravený s hruškou

Jasmínový květ vyžaduje specifické podnebí a pro jeho zdravý růst je vhodné střídání nízkých nočních a vysokých denních teplot, tzn. vysokohorské podnebí. Nejlepší pověst mají jasmínové čaje z provincie Fujian, nicméně se vyrábějí i jinde, jsou to např. provincie Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Guangdong, Guangxi a Zhejiang. Velké množství jasmínového čaje pochází z Vietnamu.

Mezi zdravotní účinky jasmínu nepochybně patří relaxační účinky jasmínové vůně, které přinášejí zvýšenou odolnost vůči stresu, úzkosti, depresi, únavě, menstruačním křečem, příznakům menopauzy a dalším. Jako vedlejší efekt jasmínová vůně přivádí k čaji i lidi, kteří by jinak klasický zelený čaj nepili.

 

Jasmínové čaje v katalogu Good Tea (seřazeny podle kvalitativní třídy)

Sypané čaje

Jasmínový Fénix – Feng Huang Xiang Pian
Dva květy jasmínu – Shuang Hua Xiang Pian
Tři květy jasmínu – San Hua Xiang Pian
Jasmínový květ mladé panny – Nu Er Xiang Pian
Jasmínový ptačí jazyk – Que She Xiang Pian
Bílé jasmínové dračí oči – Bai Long Zhu Xiang Pian

Sáčkové čaje

Sáčkový čaj Luk Yu – Zelený jasmín (25x 2,25g)
Sáčkový čaj Luk Yu – Zelený jasmín (100x 2,25 g)

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jasmínový čaj