Jaký čaj nazýváme Pu Er?

Čínský čaj Pu Er je jeden z nejznámějších čajů vůbec. V Číně je poměrně běžné, že se čaj jmenuje podle oblasti odkud pochází (Long Jing, Qimen Hong, atd.), ale u čaje Pu Er to není tak jednoduché. Čaj Pu Er se sice jmenuje podle jednom z měst v provincii Yunnan, nicméně město Pu Er není místem původu toho čaje. Je tomu naopak, ve městě Pu Er se moc čaje Pu Er nevyrobilo.

Pu Er nebo Pu-erh? Jediný správný přepis čínských znaků do latinky je pomocí Pinyinu. Jediný správný přepis znaků 普洱 pomocí Pinyin je Pu Er (možno zkrátit jako Puer). Užití slov Pu-erh v češtině je nesprávné, neboť se jedná o poangličtěný Pinyin výraz, který se zažil v anglickém jazyce a takto se i dostal do anglického slovníku. V češtině nemá co dělat.

Good-Tea_2006_Red-Ribbon-Pu-Er-Brick_450g_56B4579 Good-Tea_2006_Red-Ribbon-Pu-Er-Brick_450g_56B4579 Good-Tea_2006_Red-Ribbon-Pu-Er-Brick_56B4583

Mluví-li se o městě Pu Er, každý má hned na mysli čaj Pu Er. Nahlédneme-li však do knihy „Historie města Pu Er“, která vznikla během vlády dynastie Song, zjistíme, že město Pu Er je především známé jako věhlasný obchodní uzel, odkud se nejrůznější čaj vypravoval na koních do všech světových stran. Ve starých časech zde mnoho farmářů přiváželo své čaje na trh. Jak běžel čas, začali lidé všechen čaj obchodovaný ve městě Pu Er nazývat čaj Pu Er. V době, kdy město Pu Er fungovalo jako důležitý obchodní uzel, nebyla v Číně příliš vyvinutá dopravní infrastruktura. Díky tomu lze předpokládat, že čaj dovezený na trh nepocházel z velké dálky, ale více méně od lidí žijících v oblasti Xishuangbanna a okolí, tzn. že se většinou skutečně jednalo o čaj Pu Er.

Čaj Pu Er se postupem času stal natolik známý, že nabídka čaje z původních oblastí nemohla uspokojit rostoucí poptávku. Mnoho lidí, kteří nechtěli nechat uniknout obchodní příležitost, dováželi čaj z jiných než tradičních oblastí. Pokud v původních oblastech chyběl čaj do přícházejících objednávek, někteří obchodníci jej neváhali dovézt odjinud a případně smíchat s čajem autentickým.

Za účelem rozptýlení nekonečných diskusí kolem původu a definice čaje Pu Er v roce 2003 úřad The Bureau of Standard Measurement of Yunnan Province definoval čaj Pu Er jako „produkt vytvořený fermentací lístků velkolistého čajovníku z provincie Yunnan“. Ne každý expert s touto definicí souhlasí a rozpravy kolem čaje Pu Er tak pokračují.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jaký čaj nazýváme Pu Er?