Návod: Indický kořeněný čaj Chai Masala

Mezi čaje, které nesmí doma chybět v chladných měsících roku patří bez diskuse Chai Masala. Z jazyka Hindi můžeme slovní spojení Chai Masala volně přeložit jako „kořeněný čaj“. Tento indický nápoj byl vždy vnímán spíše jako lék, nicméně v dnešní době chemických léků jej lidé považují spíše za pochutinu. Jedná se o harmonicky vyváženou směs čaje, koření a bylin, ovšem ingredience samotné se velmi liší od výrobce k výrobci.

Good-Tea_Chai-Masala_Dollar_41245692

 

Připravíme si suroviny pro 1000 ml výsledného nápoje:

  • 8 čajových lžiček čaje Chai Masala od Good Tea
  • 500 ml plnotučného (nebo selského) mléka
  • 600 ml vody hned po varu 95-100 °C
  • 3 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce neslazeného zahuštěného mléka (např. Tatra)

Přibližná cena surovin: 25,- Kč / 500 ml

Pozn.: Je potřeba použít plnotučné mléko s co nejvyšším % tuku, v opačném případě bude mít výsledný nápoj vodovou chuť. Dodatečné zahuštění je dobrovolné, ale Chai Masala je tradičně tučný nápoj.

Nádobí a nářadí:

  • nádoby na odměření množství vody a mléka
  • čajová lžička
  • polévková lžíce
  • hrnec nebo konvice na vaření směsi s mlékem

 

Každý Chai Wallah (ten, který vyrábí Chai na prodej jiným) nabízí jiný Chai, neboť používá jiné suroviny v jiných poměrech, žádné dva nejsou stejné. V případě našeho Chai Masala se jedná o černý čaj Assam TGFOP, do kterého je přimíchána skořice, lístky hlohu, kousky zázvoru, jetel, černý pepř, kardamom a několik dalších ingrediencí. Chai v Indii denně popíjejí milióny lidí, nicméně nápoj získává na popularitě i jinde, neboť lidé hledají alternativy ke své každodenní kávě.

Good-Tea_Chai-Masala_2

 

 

Připravíme si nádobí a suroviny podle seznamu v textu výše…

_56B9255 _56B9261 _56B9265

 

Nachystáme si potřebné množství čajové směsi Chai Masala do varné konvice nebo hrnce a zalijeme jej přibližně 600 ml vody ihned po varu. Přibližně 100 ml vody se odpaří během vaření čaje a tak budeme mít nachystáno přibližně 500 ml výluhu, který smícháme s 500 ml mléka, takže v poměru 1:1, ale to až v dalším kroku.

_56B9268 _56B9270 _56B9276

 

Konvici dáme na sporák (v našem případě, může být použit např. hrnec) a čaj 5-7 minut povaříme mírným varem. Poté do nezceděného výluhu nalejeme 500 ml plnotučného mléka a vaříme další 2-3 minuty.

_56B9290 _56B9299 _56B9309

 

Nachystáme si cedník a a právě vyrobený mléčný čaj přecedíme do konvice (může být konvice, ze které budeme servírovat, jako v našem případě). Pokud chceme nápoj dodatečně zahustit, nachystáme si zahuštěné mléko (neslazené).

_56B9316 _56B9331 _56B9322

 

Do konvice nalijeme 3 polévkové lžíce neslazeného zahuštěného mléka. Čaj osladíme hnědým (třtinovým) cukrem. Do konvice nasypeme 3 polévkové lžíce cukru. Čaj by se dal osladit i medem, ale med má svou specifickou chuť, která by přebíjela výtečnou chuť indického koření a bylin, tolik očekávanou od čaje Chai Masala. Proto je lepší zvolit cukr, nicméně se za každou cenou vyhněme bílému rafinovanému cukru, který je velice nezdravý.

_56B9338 _56B9340 _56B9348

 

Jsme hotovi a můžeme servírovat… 😉

Jiná starší metoda přípravy čaje Chai Masala předepisuje vařit čajovou směs přímo v mléce bez použití vody. Mléko má ale tendenci se připalovat a karamelizovat, takže je praktičtější čaj vyvařit ve vodě a poté smíchat s mlékem (plus krátce povařit).

Good-Tea_Chai-Masala_3

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Návod: Indický kořeněný čaj Chai Masala