Návod: Vánoční čaj s medem a citrónem

Blíží se Vánoce a neboť na každou štědrovečerní tabuli patří tradiční vánoční čaj, níže následuje podrobný popis na jeho přípravu…

Připravíme si suroviny:

Přibližná cena surovin: 25,- Kč / 450 ml

Pozn.: Pokud nevyžadujeme hutnou výraznou chuť nápoje, je možno při stejném objemu vody použít 2 čajové lžičky čaje, 1 polévkovou lžíci medu a 1/2 polévkové lžíce citrónové štávy.

Nádobí a nářadí:

 

Sezónní čajovou směs Když zima střídá podzim připravujeme vždy na konci léta a bývá vyhledávána zákazníky až do konce zimy. Neboť přichází v období Vánoc, bývá často zákazníky nazývána „vánoční čaj“. Vůně pomeranče a skořice je od nepaměti lidmi vnímána jako předzvěst Vánoc. Tato směs Vám pomůže navodit vánoční náladu, který mimo zmiňovaných pomerančů a skořice obsahuje také kousky vanilky, jablka a další ingredience, to vše je přimícháno do kvalitního ceylonského čaje.

_56B9157

Samotnou skořici, v tomto případě pocházející ze skořicovníku cejlonského, člověk odjakživa používá pro zahřatí organismu. K dalším jejím účinkům patří povzbuzující účinek na tělo i mysl, zahání chmury, zlepšuje náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Tradiční vánoční čaj nabízí výrazné emotivní aroma jak samotné sypané čajové směsi, tak připraveného nálevu, který je plný, nikoliv však připravený o svou jemnost, a který lze dochutit dle preferencí každého člověka citrónem a medem. Vůně vánočního čaje by neměla chybět ná žádné štědrovečerní tabuli, nicméně jeho účinky každý ocení i během deštivých a chladnějších dní v průběhu celého roku.

 

Připravíme si nádobí a suroviny podle seznamu v textu výše…

_56B9141 _56B9151 _56B9155

 

Do konvičky o objemu 450 ml vložíme 3 vrchovaté čajové lžičky čaje (přibližně 10 g).

_56B9170 _56B9172 _56B9175

 

Naplníme konvičku vařící vodou. U tohoto druhu čaje, který bude dochucen medem a citrónem nemusíme klást na kvalitu vody takový důraz jako u čistých čajů, ale i tak je vhodné, aby použitá voda nebyla příliš tvrdá.

_56B9183 _56B9195 _56B9201

 

Čaje necháme louhovat 3 minuty, poté jej zcedíme nebo z konvičky vyndáme sítko, což je náš případ.

_56B9205 _56B9213 _56B9217

 

Čajový nálev dochutíme medem a citrónem. Na objem 450-500 ml doporučujeme 1,5-2 polévkové lžíce medu a 1 polévkovou lžíci čerstvě vymačkané citrónové šťávy.

_56B9230 _56B9234 _56B9239

 

Máme hotovo. Tento čaj je nejen velmi chutný, ale i zdravý. V chladnějších měsících je skvělý pro zahřátí a to nemusí být zrovna před Vánoci. Čaj velmi doporučujeme při nachlazení i jako prevenci proti nachlazení především v období viróz. Nicméně ten nejlepší důvod proč si jej připravit je, že na něj dostanete chuť.

_56B9241

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Návod: Vánoční čaj s medem a citrónem