Černý čaj Zlato z Yunnanu

Dian Hong je černý čaj z Yunnanu, který se od běžných černých čajů liší hlavně přítomností žlutě zabarvených pupenů. Množství pupenů definuje kvalitativní třídu a cenu čaje. Jméno “Diān 滇 Hong 紅“ můžeme přímo přeložit jako “černý čaj z Yunnanu” a ve srovnání s historií čaje Pu Er je to produkt relativně mladý.

Yunnan Dian Hong Gong Fu Cha

První černý čaj byl v Yunnanu vypěstován po japonské invazi v roce 1938. Historicky se černý čaj v Číně vždy pěstoval hlavně u moře poblíž přístavů, neboť byl primárně určen pro export. Japonská okupace na východě země však vývoz téměř zastavila a čínská vláda přicházela o velké zisky. Tehdy padlo rozhodnutí přesunout výrobu černého čaje na západ země. Obchod poté pokračoval přes Barmu a Indii.

Good-Tea_Yunnan-Dian-Hong-Gong-Fu-Cha_56B6299

Čaj pochází z čajovníku Camellia sinensis druhu assamica, který je lidově nazýván “Daye” (velkolistý) a roste divoce nejen v Yunannu. Je zajímavé, že tyto čajovníky pocházejí z oblasti Menghai (Menghai Daye), kde jsou zdrojem lístků pro čaj Pu Er.

Good-Tea_Yunnan-Dian-Hong-Gong-Fu-Cha_56B6317

Chuť čaje je středně komplexní, přímočará, nehomogenní, sladká a velmi osvěžující. Jak říkají lidé z Yunnanu, tento čaj má chuť s vámi flirtovat. Dian Hong vytváří zdravou konkurenci černým čajům pro Gong Fu Cha z provincie Fujian, u kterých cena neustále roste.

Good-Tea_Yunnan-Dian-Hong-Gong-Fu-Cha_56B6345

Černý čaj Dian Hong se nejlépe připravuje metodou Gong Fu v Yixing konvičce, tzn. za použití většího množství čaje na malé množství vody. To nám umožní krátkou dobu louhování a potažmo čistou chuť čaje bez hořkých složek, které se louhují až s delšími časy. Ideální teplota je v rozsahu 90-95 °C a pokud naplníme malou 100 ml Yixing konvičku do přibližně 1/4 čajem, můžeme slévat po 3-5 sekundách.

Good-Tea_Yunnan-Dian-Hong-Gong-Fu-Cha_56B6371

Dian Hong roste v nadmořské výšce 1000-2000 m při průměrné teplotě přibližně 16 °C. Dlouhodobě stabilní teplota umožňuje sbírat čajové lístky téměř po celý rok (až 9 měsíců), nicméně lístky sklizené na jaře jsou považovány za nejkvalitnější a nálev z nich za nejjemnější. S pozdější letní a podzimní sklizní jemnosti ubývá, chuť čaje je plnější a výraznější.

V katalogu Good Tea (www.DobryCaj.cz) naleznete legendární černý čaj Zlato z Yunnanu v kvalitativní třídě s mimořádně příznivým poměrem mezi cenou a kvalitou (na fotografiích výše), který pochází z jarní sklizně a nadmořské výšky 1400-1700 m.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Černý čaj Zlato z Yunnanu