Je chytřejší volba čaj nebo káva?

Velké procento lidí na celém světě si neumí svůj den představit bez šálku kávy. Např. v USA je to více než polovina dospělé populace. Ve světě se každý rok vypije více než 400 miliard šálků kávy. Proč se nápoj, který extrémně zatěžuje organismus a přitom nepřináší žádnou výživnou hodnotu (žádné vitamíny, žádné minerály a enzymy) jeden z nejoblíbenějších nápojů lidstva?

 

Co je tedy na kávě tak úžasného?

Mnoho milovníků kávy vyhledává její chuť, ale je zajímavé, že u většiny to tak není a pokud by neměli kávu ochucenu, tak by ji nepili. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství dochucovačů, které chuť kávy zamaskují a trh s nimi jen kvete. Patří mezi ně sladidla, mléko, syrupy všech chutí a mnoho dalšího.

Dalším důvodem proč lidé pijí kávu je schopnost kofeinu vybudit organismus. Mnoho lidí přísahá, že nemohou začít den bez šálku kávy nebo hned několika. Pokud si hned po ránu nedají kávu, cítí se unavení a celkově v útlumu. Většina pravidelných konzumentů kávy tvrdí, že jim jejich zvyk nijak neškodí. Naopak vás odkážou na nejrůznější studie, které např. uvádějí, že pravidelné pití kávy snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Skutečnost je taková, že presto, že dopad konzumace kávy na člověka je studován po mnoho desetiletí, neexistují žádné skutečné závěry a naopak existuje celá řada protichúdných tvrzení. Výsledky studií si protiřečí a to je důvod proč můžete tento týden číst tvrzení, která budou příští týden vyvrácena tvrzeními opačnými. Vědci nejsou schopni přesně určit jak káva pomáhá v boji s konkrétními nemocemi, ale domnívají se, že to souvisí s protizánětlivými schopnostmi antioxidantů v ní obsažených.

Holá skutečnost je však ta, že káva neprospívá zdraví a nedá se považovat za zdraví prospěšný nápoj, I když řada reportů by se mohla snažit přesvědčit vás o opaku. Existují mnohé, méně riskantní způsoby jak docílit zdravotních účinků, které očekáváte od kávy. Silná propaganda využívá zavádějících studií a podporuje tak u lidí závislost na produktu, což je ideální obchodní model.

 

Pravda je, že káva Vám poškozuje zdraví

Mezi obvyklá tvrzení týkající se zdravotních kvalit kávy je schopnost zvyšovat odolnost proti onemocnění některými druhy rakoviny a cukrovkou. Bohužel opak je pravdou a pití kávy zvyšuje riziko onemocnění rakovinou žaludku a leukemií. Stejně jako je to u většiny drog, i u kávy jsou zde očekávané přednosti a pak vedlejší účinky, které jsou často ve vztahu k organism mnohem významnější než přednosti.

Káva se mimo jiné podepíše na Vašem organismu takto:
• naruší jeho schopnost efektivně využívat vodu, což povede ke ztrátě tekutin
• zvedne hladinu cholesterolu
• zásadně zvedne hladinu inzulinu
• podpoří výskyt revmatické artritidy a infarktu
• poškodí cévy
• podpoří výskyt srdečních chorob

Káva narušuje schopnost organismu využívat vitamíny M, B6 a B12. Tělo je potřebuje pro udržení aminokyseliny Homocystein ve zdravém rozsahu. Zvýšená hladina této aminokyseliny vede k celé řadě zdravotních až život ohrožujících potíží.

 

Káva často obsahuje pesticidy

Pro ochranu kávových zrnek se velmi často používají pesticidy. Takto se káva, která je sama o sobě již dost nebezpečná, stává pro člověka ještě nebezpečnější. Pesticidy mohou přivodit mnoho zdravotních problémů, jako je např. rakovina prostaty (a další druhy rakoviny), parkinsonova choroba nebo potrat.

 

Poškození metabolismu

Káva stimuluje nadledvinky, které produkují adrenalin a vyvolávají odezvu organismu známou jako “fight-or-flight”. Pokud jsou nadledvinky stimulovány příliš často, např. u lidí, kteří každý den pijí kávu, může dojít k jejich poškození a následné poruše metabolismu cukrů, k problémům s vysokým tlakem apod. Tím to ale nekončí. Pokud dojde k poškození nadledvinek, tělo si začne hledat náhradní hormon a najde progesteron. Progesteron má ale svou práci na plný úvazek a to je udržovat správnou hladinu estrogenu v těle. Pokud je v souvislosti s poškozenými nadledvinkami spotřebováván progesteron, dojde ke zvýšení hladiny estrogenu a s největší pravděpodobností k osteoporóze. Káva navíc zvyšuje kyselost krve, což vede k odčerpávání vápníku z kostí. Kombinace dominance estrogenu a kyselé krve způsobuje osteoporózu již nevyhnutelně. Výzkumy prokázaly přímou souvislost mezi konzumací kávy a zlomeninou kyčle.

 

Káva na probuzení? Nebuďte hloupí!

Únava je nejčastější nekomfortní pocit mezi lidmi asi na celém světě. Používáte kávu pro boj s únavou a nedostatkem energie? Kofein je silný stimulant a dokáže dodat dávku energie. Problém je ale v tom, že káva neumí dodat skutečnou energii, ale pouze zdání přísunu energie. Je to ještě horší v tom, že dlouhodobá konzumace kávy postupně eliminuje zásobu vitamínu B v těle a jeho nedostatek způsobuje nedostatek energie. Konzumací kávy si tedy energii nedodáváme, ale naopak ubíráme. Jestliže každodenně bojujete s únavou, tak je čas na změnu životního stylu a ne na konzumaci kávy.

 

Kofein – otevřená hrozba

Kofein je psychoaktivní látka schopná upravovat způsoby fungování Vašeho mozku, což se projevuje přechodnými změnami v chování a náladách. Čím více je jedinec citlivý na kofein, tím silnější je efekt. Intoxikace kofeinem není nic neznámého, zvláště v dnešní době energetických nápojů, které jsou většinou založené na kofeinu.

Obecně lze říci, že kofein je silná droga a pokud si nejste schopni dávat pozor na dávkování, měli byste se mu vyhnout. Mezi známé symptomy zdravotní rizika patří:
• nespavost
• nárust hodnoty krevního tlaku a stress
• zvýšené uvědomování si srdečního rytmu (palpitace)
• pocit nervozity a neklidu
• pocit úzkosti (hlavně u lidí s neurotickými poruchami)
• vyčerpání železa a vápníků (hlavně u žen)

 

Kofein v případě těhotenství nebo ve stádiu plánování rodiny

Těhotné ženy by se měly zcela vyhnout kofeinu a ženy plánující těhotenství by se měly zbavit závislosti na kofeinu dříve než otěhotní. Studie ukazují, že při spotřebě 300 mg kofeinu denně, což odpovídá 2-3 šálkům kávy, žena riskuje potrat, předčasný porod, narození dítěte s rozštěpem patra a v horším případě i SIDS (syndrom úmrtí novorozence). Je důležité si uvědomit, že veškerý kofein, který těhotná žena přijme putuje přes placenta přímo nenarozenému dítěti. Stejně tak může žena předat dítěti kofein během kojení. Novorozené dítě nemá schopnost se kofeinu (jako toxinu) zbavit a tak tento zůstává v jeho těle po dlouhou dobu.

 

Čím tedy nahradit kávu?

Pro zahnání žízně je nejlepší voda, ideálně teplá voda jako první ranní nápoj. Nicméně jako skutečná zdravá náhrada za kávu dobře poslouží kvalitní zelený čaj, to v kontextu povzbuzujících účinků, které milovníci kávy často vyhledávají. V kontextu výrazné chuti dobře poslouží černé čaje a stárnoucí čaje (Pu Er, Luk On, apod.), kterými mnoho lidí již úspěšně návyk na kávu nahradili. Stojí za zmínku, že kteří takto učinili, tak v relativně krátké době pocítili úlevu v řadě svých zdravotních problémů, mezi kterými lze jmenovat hlavně nespavost, nemožnost se soustředit, žaludeční obtíže nebo vysoká hladina cholesterolu v krvi.

 

EGCG – zázrak přírody

Epigallocatechin gallate (EGCG) je nejhojnější katechin obsažený (především) v zeleném čaji. Pro své silné antioxidační účinky je považován za jeden z nejdůležitějších prostředků v boji proti rakovině. EGCG disponuje silnými antioxidačními schopnostmi působícími na volné radikály, což jsou zjednodušeně řečeno nestabilní molekuly, které mohou poškodit zdravé buňky a způsobit tak onemocnění rakovinou. Podle studie publikované ve vědeckém časopise Biochemical Pharmacology v roce 2011, EGCG dokázalo své schopnosti potlačit nebo až zastavit růst nádoru v řadě laboratorních studií, které studovaly rakovinu žaludku, plic, jater, prsu a prostaty. EGCG má navíc schopnost zabíjet rakovinné buňky. Autor došel k závěru, že EGCG je velmi nadějným kandidátem na lék proti rakovině, ať již samostatně nebo v kombinaci s další léčbou.

Šálek čaje o objemu přibližně 150 ml obsahuje 20-35 mcg EGCG. Většina studií o prospěšnosti zeleného čaje vycházela ze spotřeby 3 šálků čaje denně.

Přečtěte si související článek „Který čaj má nejvíce EGCG?„.

 

Silná ochrana pro vaše tělo

Katechiny se těší zájmu vědců po stovky let a důvodem jsou jejich zdravotní kvality pro lidský organismus. Výzkumy ukazují, že mezi nejdůležitější patří:

– podpora trávení
– obrana proti bakteriální a virové infekci
– neutralizace negativních dopadů škodlivých tuků a olejů v těle
– ochrana mozku a jater před oxidací
– podpora zdravých dásní

Silné antioxidační schopnosti EGCG může zásadním způsobem pomoci s léčbou během onemocnění AIDS, Alzheimerovou chorobou nebo rakovinou. Vědci dale zkoumají ochranné schopnosti zeleného čaje a věří, že může figurovat v boji s celou řadou dalších chorob, jako je např. rakovina prostaty. Polyfenoly v zeleném čaji aktivně brání tvorbě a šíření rakovinových buňek. Zároveň omezuje růst cén, které nádor vyživují. Velmi nadějně vypadají studie potenciálu zeleného čaje v boji s rakovinou prsu, plic a tlustého střeva, dale jako prevence proti arterioskleróze, trombóze žil a infarktu. Je již dokázáno, že zelený čaj pomáhá v boji proti srdečním chorobám především díky podpoře krevního oběhu.

Poměrně velké procento výzkumů uvádí, že zelený čaj
– snižuje hladinu cholesterolu
– snižuje hladinu tryglyceridů
– snižuje krevní tlak
– zmírňuje bolestivé příznaky revmatické artritidy

 

Pomoc při cukrovce a obezitě

Mnoho studií, které se věnují zelenému čaji, dokazují, že EGCG má regulační efekt v procesu metabolism tuků. Uvádějí, že EGCG dokáže zvýšit tělesnou výkonnost, podpořit oxidaci tuků a bránit obezitě. Další prokázaná kvalita EGCG je schopnost v těle neutralizovat toxiny přítomné po konzumaci kukuřičného syrupu HFCS (high-fructose corn syrup), který patří mezi nejnebezpečnější sladidla vůbec. EGCG se v tomto kontextu uvádí jako důvod snižujícího se trendu závisloti HFCS a cukrovky.

 

Zelený čaj a mozek

Vědci objevili, že zelený čaj má schopnost posílit mozkovou činnost. Vypadá to, že EGCG stojí za sníženou produkcí proteinu beta-amyloid, který se může v mozku akumulovat v nadbytečném množství, což s postupem času vede k poškození nervů a ztrátě paměti, potažmo k Alzheimerově chorobě.

 

Pravda o kofeinu v čaji

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition v roce 2008 uvádí, že kofein v čaji obsahuje přírodní protein theanin, který ve skutečnosti vyrovnává nezdravé účinky kofeinu. Pokud se bráníte čaji kvůli kofeinu, měli byste vědět, že kofein v čaji je mnohem méně nebezpečný než látky v 99 % nápojů na pultech obchodů. Existuje však jedna vyjímka. Kofeinu se musí zcela vyhýbat těhotné a kojící ženy.

 

Pár slov na závěr

Pamatujte si, že káva nemá žádnou výživnou hodnotu a zdravotní rizika s ní spojená jsou natolik vážná, že je to obecně špatná volba. Tento fakt je mnohonásobně umocněn v situacích, kdy žena plánuje rodinu, je těhotná nebo kojí. Pokud v kávě hledáte okamžitou vzpruhu, přísun energie, tak si pamatujte, že zdravě tělo a veselá mysl přináší více energie než můžete spotřebovat. Nejen že hrnek kafe žádnou energie nedodá, ale v dlouhodobém horizontu systematicky energii spotřebovává a poškozuje tak vase zdraví. Závislost na kofeinu situaci jen zhoršuje.

 
zdroj: Mercola.com

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Je chytřejší volba čaj nebo káva?