Návod: Jak si správně připravit japonský zelený čaj?

Postup přípravy je u všech druhů čaje stejný, ale liší se dávkování, teplota a doba louhování. Hodnoty uvedené níže považujte za výchozí, ale najděte si své s ohledem na osobní chuť. Správná doba louhování zůstává stejná pro jednotkové množství čaje a jednotkové množství vody, tzn. pokud hodláte připravit více nálevu, použijte více čaje. Minerály obsažené ve vodě ovlivňují chuť čaje a to nejen tak, že mění chuť samotnou, ale také co do síly nálevu. Pro různou vodu možná budete potřebovat různé postupy přípravy čaje (teplota, délka louhování, apod.), proto je vhodné používat vyzkoušenou vodu z jednoho spolehlivého zdroje.

Japanese tea

Gyokuro

  • 1,5 polévkové lžíce (7-8 g) čaje
  • 200 ml vody o teplotě 60-70 °C
  • doba louhování 90-120 s
  • nízka teplota vody je podmínkou jemné sladké chuti, která je předností čaje Gyokuro
  • Gyokuro Gokoh – Nefritová rosa BIO na DobryCaj.cz

 

Sencha (včetně Sencha Karigane)

  • 1,5 polévkové lžíce (7-8 g) čaje
  • 200 ml vody o teplotě 80 °C
  • doba louhování 60 s
  • správně připravený nálev bude mít sladkou vůni a hořkosladkou chuť, teplota 80 °C zvýrazní hořkou chuť katechinu a kofeinu
  • Sencha Yabukita BIO na DobryCaj.cz
  • Sencha Nibancha na DobryCaj.cz
  • Sencha Fukamushi na DobryCaj.cz
  • Sencha Karigane na DobryCaj.cz

 

Genmaincha (včetně Genmaicha Matcha-iri)

 

Houjicha

  • 3 polévkové lžíce (15 g) čaje
  • 200 ml vody o teplotě 95 °C (hned po varu)
  • doba louhování 15-30 s
  • pro dosažení sladce ořechové chuti čaje Houjicha je nutné čaj louhovat pouze krátkou dobu
  • Houjicha Ichibancha – Pražený čaj BIO na DobryCaj.cz

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Návod: Jak si správně připravit japonský zelený čaj?