Sběr bílého čaje

Čínská provincie Fujian je jediné původní místo pěstování bílého čaje. Různý styl sběru čaje a jeho následné zpracování vede k produktům, které rozpoznáváme jako čínské bílé čaje z Fujianu. Jsou to:


Bai Hao Yin Zhen
(Stříbrné špičky nebo Bělovlasá pivoňka) – sbírají se pouze jarní pupeny kultivarů Fuding Da Bai, Fuding Da Hao, Zhenghe Da Bai a Zhenghe Da Hao. Čaj se sklízí po dobu několika dní před 15. březnem a podmínkou je slunečný den před polednem nebo odpoledne, kdy na pupenech již není ranní rosa. Sbírají se pouze pupeny s bezchybného vzhledu.

Bělovlasá pivoňka z Fujianu na DobryCaj.cz


Bai Mu Dan
(Bílá pivoňka nebo Stříbrná pivoňka) – existuje šest kvalitativních tříd čaje Bai Mu Dan a u nejvyšší třídy se sklízí dva velké listy a určité procento pupenů, které zbyly po vytřídění pupenů pro Bai Hao Yin Zhen. Čím vyšší je poměr pupenů, tím vyšší je třída čaje Bai Mu Dan. Pro tento styl bílého čaje je možno použít kultivary Fuding Da Bai a Zhenghe Da Bai. Sklizeň začíná po sklizni čaje Bai Hao Yin Zhen, tzn. 15. března a končí přibližně po 3-4 týdnech před 10. dubnem.

Stříbrná pivoňka na DobryCaj.cz


Shou Mei
(Chlupatá pivoňka nebo Obočí dlouhověkosti) – pro tento styl bílého čaje se sbírají čtyři velké listy kultivaru Fuding Da Hao a je extrémně populární v Hongkongu (právě pod názvem Chlupatá pivoňka). Na přání zákazníka se přidává i určité malé procento pupenů, tak je tomu i u čaje Shou Mei od Good Tea. Čaj se sklízí jakmile lístky dosáhnou své plné velikosti přibližně na začátku května a končí v polovině května.

Chlupatá pivoňka na DobryCaj.cz


Gong Mei
(Vzácné obočí) – poté co jsou zpracovány styly Bai Hao Yin Zhen a Bai Mu Dan se začíná pracovat na stylu Gong Mei, přičemž se sklízejí 4 velké listy z kultivaru Xiao Bai. Sklizeň probíhá stejně jako u čaje Shou Mei.

Bílý čaj v nabídce Good Tea na DobryCaj.cz

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Sběr bílého čaje