Bílý čaj a jeho pozice mezi ostatními druhy čajů

Bílé čaje nejsou tak rozšířené jako čaje zelené nebo černé, ať již je fakt, že se o nich tolik nemluví, příčina nebo důsledek. Mezi hlavní důvody proč tomu tak je rozhodně patří menší počet lokalit, kde se bílý čaj vyrábí a tudíž i mírně vyšší cena, ale to by se dalo tvrdit jen ve vztahu ke konkrétním čajům jiného druhu. Nejblíže bílému čaji je čaj zelený, zpracováním i vlastnostmi. Stejně jako u všech druhů čaje, najdete bílé čaje kvalitní i nekvalitní. Kvalitní bílý čaj je cenově velmi srovnatelný s kvalitním čajem zeleným.

Stejně jako to platí o všech autentických čajích, které jsou vyrobeny a přivedeny k dokonalosti na určitém konkrétním místě, tak ani bílý čaj nelze vyrábět kdekoliv pouze s tím, že dáme dohromady explicitní znalosti lidí a aplikujeme je na čajovníky někde na světě. Bílý čaj je dokonalým příkladem fenoménu známého jako „terroir“, který bychom mohli přeneseně přeložit jako „duch místa“. Přidáme-li k tomu tacitní znalosti lidí, které nelze nijak uchopit a přenést, je snaha vyprodukovat bílý čaj na nových místech planety jen ztráta času. V tomto kontextu nazýváme bílým čajem pouze původní autentický čaj z čínské provincie Fujian.

Bílý čaj

V dnešní době, v mnoha čajových lokalitách světa, se výrobci čaje snaží přijít s vlastní verzí „stříbrných špiček“ nebo jiných tradičních bílých čajů. Často se jedná o velmi povedené výtvory co se vzhledu týče, v mnoha případech se za výsledkem skrývají léta zkušeností a dobrá práce čajových mistrů. Bohužel však po stránce chuti žádný z těchto čajů ani vzdáleně nepřipomíná originál z Fujianu. Pokud se ovšem výrobci odprostí od snahy napodobit nenapodobitelné, světlo světa spatřují velmi lahodné čaje. Bílé čaje vyráběné mimo Čínu jsou odpovědí na zvyšující se poptávku po tomto druhu čajů a snahou nabídnout bílý čaj za velmi nízkou cenu. Tyto produkty následně často míří do ovoněných čajových směsí a čajových nápojů v PET lahvích. Touto snahou se od původního bílého čaje z Fujianu ještě na míle vzdalují a v zákaznícich vyvolávají falešnou představu o vlastnostech, především chuti, bílého čaje. Vzniká tak nenapravitelná škoda.

Autentický bílý čaj se vyrábí pouze ve třech lokalitách na světe, všechny leží na severovýchodě čínské provincie Fujian. Jedná se o okresy Fuding, Jianyang a Zhenghe. Pro výrobu bílého čaje je možno využít celou řadu druhů čajovníků, ale v případě autentického bílého čaje se seznam zužuje na pět kultivarů. Listy těchto rostlin jsou velké a široké schopné produkovat velké pupeny, pro které je typické husté bílé ochlupení. Jsou to Fuding Da Bai, Fuding Da Hao, Zhenghe Da Bai, Zhenghe Da Hao a v neposlední řadě Xiao Bai.

Autentické bílé čaje v katalogu Good Tea.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Bílý čaj a jeho pozice mezi ostatními druhy čajů