Příprava čaje Matcha

Matcha je velmi kvalitní zelený čaj rozdrcený na jemný prášek, který se používá u japonského čajového obřadu (chanoyu, chado, sado). Naše Matcha je Ichibancha, první sklizeň roku, a pochází z oblasti Uji v prefektuře Kyoto, která je vůbec nejstarší lokalitou produkce japonského zeleného čaje. Pro výrobu čaje Matcha se používají čajové lístky, které rostly ve stínu, stejně jako v případě čaje Gyokuro. Díky pomalejšímu růstu zastíněných keřů mají čajové lístky větší množství aminokyselin, které zapříčiní sladší chuť výsledného čaje. Právě sladká chuť je znakem kvalitního čaje. Pokud jsou lístky po sklizni před usušením rolovány, výsledný čaj je Gyokuro, v opačném případě jsou lístky použity pro výrobu prášku Matcha.

Práškový čaj přinesl do Japonska společně s Zen Buddhismem mnich Eisai v roce 1191 a zatímco v Číně postupem času upadal v zapomění, v Japonsku se jako součást čajového obřadu rozvíjel a stal se důležitým prvkem národní kultury. Proces výroby práškového čaje Matcha byl po staletí doveden k dokonalosti právě v oblasti Uji v prefektuře Kyoto.

Japonské zahrady

Pro čajový nálev si připravte Vámi vyzkoušenou vodu, se kterou máte zkušenosti nebo použijte běžnou vodu z vodovodu, ale dostatečně odstátou, nejlépe přes noc, v ideálním případě zbavenou chlóru. Kvalitní Matcha je ve formě velmi jemného prášku, který výborně pění. Tento prášek je ovšem velmi citlivý na statickou elektřinu, díky které má prášek tendenci tvořit hrudky. Proto je vhodné před použitím prosít prášek přes sítko.

Obecně se Matcha připravuje dvěma základními způsoby: Usucha (klasická jemná Matcha) a Koicha (silná Matcha pro čajové obřady). Zatímco Matcha konzumovaná na každodenní bázi je obvykle Usucha, milovníci tohoto čaje neodolají si z času na čas připravit misku ve formě Koicha. Začátečníkům se doporučuje začínat s jemnější formou Usucha. Pro Usucha formu si připravte 2 Chashaku lžičky (přibližně 2g) prášku do misky Chawan a zalijte 70ml horké vody. Pro Koicha formu si připravte 4 Chashaku lžičky (přibližně 4g) prášku a zalijte 50ml horké vody. Voda by měla mít teplotu 85°C – 95°C. Použijte Chasen (bambusová metlička) pro našlehání nápoje do pěnivého moku. Pro nejlepší napěnění doporučujeme bambusovou metličkou pohybovat ve směru písmene „W“, kruhový pohyb nevede k nejlepšímu výsledku. Pohyb by měl být trhaný, dynamický a rychlý.

Matcha

Pokud byste se chystali připravovat čaj Matcha pro více lidí a máte přátele, kteří rádi pomohou, tak vyzkoušejte postup v Japonsku známý jako „tatedashi„. Podle tohoto postupu se čaj připraví ve vedlejší místnosti a odtamtud hotový hostům přinese. Hostitel připraví čaj v čajovém pokoji pouze několika prvním hostům a dále již pokračují asistenti nebo přátelé ve vedlejším pokoji. Takto proběhne ochutnávka rychle a hladce. Metoda je v Japonsku hojně užívaná na akcích pro mnoho hostů.

Kvalitní autentický práškový BIO čaj Matcha z Uji lze zakoupit v katalogu Good Tea:
Matcha Ichibancha – zelený práškový čaj BIO
Tradiční japonské nádobí pro přípravu čaje Matcha

Velmi zajímavý čaj, ve kterém také najdeme prášek Matcha je
Genmaicha Matcha-iri

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Příprava čaje Matcha