Zdravotní účinky tmavých čajů Pu Er

Chceme-li diskutovat zdravotní účinky čajů Pu Er, máme obvykle na mysli tmavé čaje Pu Er (Shu Cha 熟茶). U těchto čajů, oproti jiným, můžeme skutečně mluvit jak o oxidaci, tak i o fermentaci, neboť na stárnutí těchto čajů se podílí oba procesy. Mladé nebo zelené čaje Pu Er (Mao Cha 毛茶) nenabízejí vlastnosti, které od této kategorie čajů očekáváme, naproti tomu jsou svými účinky podobné světlým čajům. Zde za zmínku stojí antioxidační schopnosti, velké množství vitaminů a polyfenolů (katechinu).

Na různých místech světa můžete čaj Pu Er najít pod různými názvy počínaje čajem krásy přes nápoj dlouhověkosti až čaj na hubnutí. Na všech těchto názvech je kus pravdy. Milovníci a pravidelní spotřebitelé čaje Pu Er z vlastní zkušenosti vědí, že Pu Er zahřívá organismus, eliminuje nezdravé tuky v těle člověka, snižuje krevní tlak a hladinu cukru, zabraňuje arterioskleróze a v neposlední řadě i rakovině. Obecně se dá říci, že pravidelné pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí a tím prodlužuje život.

good-tea_strip_puer_1

Pití čaje Pu Er předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak
Chemické látky obsažené v čaji Pu Er pomáhají bránit hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech, pomáhají posilovat pružnost cév a v neposlední řadě předcházet arterioskleróze a krvácení do mozku.

Pití čaje Pu Er pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka
Stres, přehnané diety, přejídání, nedostatek pohybu a další faktory napomáhají akumulaci nezdravých tuků, čemuž Pu Er dokáže účinně předcházet. Čaj Pu Er potlačuje syntézu cholesterolu v játrech a efektivně tak snižuje jeho množství v krvi, stejně tak množství triglyceridů a volných mastných kyselin. Čaj Pu Er zároveň výrazně zvyšuje rychlost odbourávání “špatného“ cholesterolu.

Pití čaje Pu Er příznivě reguluje trávení a pomáhá při zácpě
Fermentovaný čaj Pu Er nabízí nápoj citlivý k trávícímu systému člověka a pokud není připraven extrémně silný, tak trávicí systém nedráždí, ale naopak zklidňuje, podporuje trávení, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.

Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zyšuje odolnost proti ozáření
Mezi protirakovinné organické látky v čaji můžeme řadit fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky mimo jiné patří zinek, molybden a mangan. Experimenty ukazují, že fenol v čaji zvyšuje rezistenci proti oxidaci a radiaci více než vitamin E. Mezi všemi druhy čaje dokáže právě Pu Er nejúčinněji pomáhat s prevencí proti rakovině a radiaci. Jako jeden z důvodů těchto kvalit se uvádí vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a bohatý déšť, což jsou základní podmínky pro růst kvalitního čaje.

good-te_strip_puer_2

Pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí
Schopnost čaje Pu Er zpomalovat stárnutí pochází převážně z taninu (kyseliny tříslové) v jeho lístcích, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol v čaji výrazně narušuje aktivitu volných radikálů v těle člověka a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z Yunnanu obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, čímž se stává ještě účinnější v boji proti stárnutí.

Pití čaje Pu Er má pozitivní dopad na vzhled člověka
Čaj Pu Er byl tradičně vnímán a nazýván “čajem pro staré“, nicméně během posledních let je čím dále tím častěji zviditelňován jako “čaj pro ženy”. Důvodem je schopnost regulovat metabolismus, urychlovat cirkulaci krve a obecně stabilizovat tělesné funkce, což se kladně podepisuje na fyzickém vzhledu člověka.

Pití čaje Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve
Zimomřivost a studené nohy a ruce pocházejí od špatné cirkulace krve a často se vyskytují u žen. Čaj Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve a pomáhá tak prohřívat tělo. Přidáním zázvoru lze tuto vlastnost ještě umocnit.

Pití čaje Pu Er léčí záněty, eliminuje bakterie a ochraňuje zuby
Pu Er obsahuje řadu aktivních látek s bakteriostatickými účinky. Výzkumy a klinické testy dokazují, že čaj Pu Er odolává bakteriím, brání jejich množení. Důvodem je již zmiňovaný fenol z velkolistých čajovníků rostoucích v čínské provincii Yunnan. Čajovník získává fluor z kvalitní hlíny, ve které roste a sklizené čajové lístky tak zásadním způsobem pomáhají chránit a posilovat zuby. Čaj chrání před zubním kazem a pachem z úst.

Proč je tak důležité vybrat si správného dodavatele čaje?
Čaj Pu Er je mimořádně citlivý na prostředí, ve kterém je skladován. Čaj Pu Er bývá skladován až desítky let a po celou tu dobu je potřeba mu zajistit ideální podmínky pro správný průběh fermentace. Čajové lístky velmi jednoduše absorbují pachy prostředí, ve kterém jsou skladovány. Pokud je neskladujeme v prostředí zcela odizolovaném od cizích pachů, s postupem času se zcela znehodnotí. To, co platí pro čaje Pu Er, neplatí pro většinu ostatních druhů čajů. Pro fermentační proces je důležitý přístup vzduchu a světlo. Vzduch musí být vlhký a světlo mírné. Suchý vzduch je pro stárnutí čaje velmi špatný, stejně jako ostré světlo nebo tma. Fermentační proces, díky kterému čaj Pu Er získává své unikátní vlastnosti a zdravotní účinky, probíhá pouze za specifických klimatických podmínek. Důležitá je hlavně vlhkost a teplota a změny těchto veličin v průběhu dne. Fermentační proces velmi těžko probíhá v simulovaném nepřirozeném prostředí a v Evropě nelze očekávat správné podmínky pro stárnutí (a tudíž i skladování) čaje Pu Er.

strip_Good-Tea_2010_Lock-Cha_Meng-Hai_Pu-Er

2010 Meng Hai Gu Yun You Xiang Pu Er koláč 357 g

Ať si vyberete sypaný Pu Er nebo lisovaný do jakéhokoliv tvaru, v případě kvalitního čaje jste na nejlepší cestě k vyřešení celé řady svých zdravotních problémů. Velká část milovníků čaje Pu Er si k němu našla cestu přes jeho unikátní zemitou chuť, kterou nenabízí žádný jiný nápoj. Pokud ovšem nahlédneme do historie, zjistíme, že tento čaj lidé v Číně konzumovali především pro jeho zdravotní účinky, které postupně objevuje i západní medicína. Řada publikovaných studií tyto účinky jen potvrzuje.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zdravotní účinky tmavých čajů Pu Er