Voda pro přípravu čaje

Čajový nálev je v podstatě voda, u které jsme pozměnili základní vlastnosti jako je barva, chuť a chemické složení. Z toho jasně vyplývá, že pro čajový nálev není nic důležitějšího než právě voda, mimo čaje samotného. Nelze připravit kvalitní čajový nálev bez kvalitní vody. Starý čínský čajový mistr Lu Yu si jasně uvědomoval důležitost vztahu mezi čajovými lístky a vodou a také důležitost kvality vody samotné. Jako nejlepší vodu pro čaj uvádí vodu z čerstvých horských jezer a středně rychlých horských pramenů, které se protékaje přes balvany zabarvují do bíla. V dnešní době se jako ideální voda udává ta, která má pH 7 a hodnotu TSD (Total Dissolved Solids) 30 PPM (parts per million).

Číňani vodu určenou k přípravě čaje nazývají „matkou čaje“ a její kvalita je stejně důležitá jako kvalita čaje samotného. Nejvhodnější voda pochází z horských pramenů, nejméně vhodná je naopak voda z jezer a hlubokých studní. Je možno s jistotou říci, že čaj nižší třídy připravený v kvalitnější vodě bude chutnější než čaj vyšší třídy připravený ve vodě méně kvalitní. V současnosti má většina lidí nejlepší přístup k vodě z vodovodu, která nebývá špatná (v mnoha případech je kvalitnější než voda balená z obchodu), ale obvykle je příliš tvrdá. To se dá vyřešit filtrováním přes uhlíkové filtry, případně odstátím vody přes noc a následným použitím vody z horní poloviny nádoby. Pokud máme k dispozici vodu pramenitou a předem ověřenou, nepřevařujeme ji, pouze ji ohříváme na cílovou teplotu.

 

Zelený čaj Mlžný oblak ze Zhejiangu louhovaný ve studené vodě

Obrázek ukazuje delikátní zelený čaj Mlžný Oblak ze Zhejiangu z nabídky Good Tea.

Chceme-li dodržovat ortodoxní postupy přípravy čaje, musíme se vyhnout kontaktu čaje a vody s kovem („metallic chi“), což z procesu vyřazuje rychlovarné konvice. V tomto případě ideálně použijeme varné sklo a správný moment varu vody pro náš čaj poznáme podle množství a velikosti vznikajících vzduchových bublin. Proces varu vody podle starých čínských postupů probíhá ve třech fázích. V první fázi voda obsahuje mnoho drobných vzduchových bublinek přibližně velikosti krabích očí („crab-eye water“), které ovšem postupně zmizí a kdy je pro přípravu čaje ještě příliš brzy. Druhá fáze je okamžik, kdy je voda ideální pro přípravu čaje. Poznáme ji tak, že voda obsahuje množství bublinek velikosti rybích očí („fish-eye water“), které stoupají k hladině. Větší bubliny začínají uvádět vodu do pohybu. Pokud voda začne vášnivě bublat, mluvíme o vodě starého muže („old-man water“) a proces varu musíme ukončit dříve než dojde do této fáze. Tímto způsobem ovšem v dnešní době připravuje čaj vskutku málokdo.

 

Stejně jako málokdo již připravuje horkou vodu nad ohněm a sleduje velikost bublinek, málokdo má přístup k čerstvé vodě z horských pramenů. Proto jsme připravili pár tipů jak si pomoci ke kvalitní vodě pro přípravu čaje:

  • jste-li obecně spokojeni se svou kohoutkovou vodou, můžete ji použít pro přípravu čaje po dalším vyčištění
  • eliminací nechtěných látek, jako je např. chlór, připravíte vodu bez nepříjemných pachů a chutí
  • pro vyčištění kohoutkové vody můžete použít komerční filtry na bázi uhlíku (např. Brita, EverPure, apod.) nebo ještě lépe bambusové dřevěné uhlí
  • nikdy nepoužívejte destilovanou vodu, neboť ta je (mimo jiné) zbavená minerálů, které posilují chuť čaje
  • není cílem se zbavit všech minerálů z vody, pouze těch nechtěných, které negativně ovlivňují chuť a vůni čaje
  • pokud jste příznivci odstáté vody, tak vodu nechte stát pouze přes noc a ideálně v chladu, jinak používejte čerstvě natočenou
  • vodu není potřeba převařovat (pokud nehrozí zdravotní závadnost), pouze ji ohřejte na žádanou teplotu
  • některé čaje se dají připravit i za pomocí studené vody (např. zelený čaj Mlžný oblak na fotografii)
  • stojící voda má schopnost rozpouštět pachy (a tak je absorbovat), proto stojící vodu nikdy neskladujte např. v kuchyni

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Voda pro přípravu čaje