Da Hong Pao z pohoří Wu Yi

Velké rudé roucho, legendární čaj pocházející z Číny, který se může pyšnit bezesporu jedním z nejzajímavějších příběhů a původem. Autentický čaj pod názvem Da Hong Pao (大红袍, čti „ta chong phao“) nebo-li Velké rudé roucho (anglicky Big Red Robe) pochází z provincie Fu Jian ve východní Číně, domovinou je mu pohoří s názvem Wu Yi (武夷山, čti „wu ji šan“) a jeho pěstování trvá již přes 300 let. Na celém světě, respektive v pohoří Wu Yi roste pouze 6 původních stromů čajovníku, ze kterého pochází všechny Da Hong Pao. Z těchto šesti mateřských rostlin byly vypěstované (vegetativně rozmnožené) další čajovníky, z nichž pochází veškerá produkce tohoto legendárního čaje. Dá se říct, že se jedná o geneticky identické rostliny.

Good-Tea_Da-Hong-Pao_Brick_Chocolate_56B9378_b Good-Tea_Da-Hong-Pao_Brick_Chocolate_56B9400_b

Čajovníky v pohoří Wu Yi jsou pod neustálým vlivem specifických klimatických a půdních podmínek, díky kterým mají čaje z této lokality svoje typické vlastnosti a díky kterým jsou natolik ceněné a celosvětově vyhledávané. Da Hong Pao není jediným druhem čaje, který je v této lokalitě pěstován. Obecně jsou čaje z Wu Yi nazývané jako „kamenné čaje“, zejména oolongy. Není proto překvapující že krajina v pohoří Wu Yi je kamenitá s příkrými balvanitými srázy a hlubokými jeskyněmi a štěrbinami skrytými uvnitř majestátních skal. V hlubokém údolí pak protéká meandrovitá řeka Jiu Qu (九曲溪, čti „ťiu tčü sí“). Obyvatelé Wu Yi vysázeli čajovníky ve štěrbinách a trhlinách skal a kolem nich vystavěli kamenné hráze. Na toto místo dopadá minimum slunečního záření a dochází během dne k velkému kolísání teplot. Skrz vystavěné hráze protéká několik v blízkosti vyvěrajících pramenů, které zásobují kořeny čajovníků potřebnými minerály. Sklizeň těchto čajů je tedy relativně náročná a prosta jakékoliv těžké techniky.

Lístky jsou pevně stočené, nazelenale hnědé. Čajový nálev má světle oranžovou barvu, nabízí silnou vůni se silným nasládlým aroma připomínající vůni vonokvětky. Chuť je velice specifická a při tradičním způsobu přípravy čaj nabídne 3 až 4 nálevy.

Good-Tea_Da-Hong-Pao_Cake_56B9405_b Good-Tea_Da-Hong-Pao_Cake_56B9423_b

Cena za autentické Da Hong Pao, pocházejícího z původní rostliny, tedy z jednoho z šesti nejstarších čajovníků, se na čínském trhu pohybuje v řádech desítek tisíc korun za 50 gramů. Pro běžného milovníka čaje fakticky nedostupné zboží. Jedná se o nejdražší čínský čaj vůbec. Dostupné Da Hong Pao, které najdeme běžně na trhu, pochází tedy z čajovníků, které byly vypěstovány z oddenků šesti mateřských rostlin. Cena za tyto čaje je daleko přívětivější a pohybuje se s ohledem na kvalitu sklizně v řádech tisíců až desetitisíců korun za kilogram. Čaj Da Hong Pao je jeden z nejvíce napodobovaných čajů vůbec a přesto, že mají skalní Oolongy z Wu Yi nezaměnitelné znaky ve vzhledu i chuti, je čajový trh plný jejich padělků tvářících se jako Da Hong Pao. Pokud sami nejste odborníky na čaje z Wu Yi, je potřeba spoléhat na ověřené přímé dovozce, kteří garantují kvalitu a autentičnost svých čajů.

Kvalitu čaje Da Hong Pao od Good Tea garantují přední hongkongští čajoví mistři a lze jej zakoupit zde:
Da Hong Pao – Velké rudé roucho z Wu Yi

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Da Hong Pao z pohoří Wu Yi