Zelený čaj pro zdraví

Zelený čaj je bohatý na prvky a živiny, které mají příznivý vliv na zdraví člověka. Z vědeckých poznatků vyplývá, že pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje má velmi prospěšné účinky pro zdraví člověka.

Katechin
Druh taninu, bioflavonoid, který je specifický pro zelený čaj a disponuje řadou antivirových a antioxidačních kvalit. Pomáhá jako prevence proti rakovině tlumením růstu rakovinových buňek. Tanin je druh polyfenolu, v zeleném čaji je klíčovým komponentem jeho chuti. Množství katechinu se mění a mladší lístky čaje obsahují více katechinu než ty starší. Čajové katechiny normalizují činnost střevní mikroflóry. Nejvíce taninů je v čajích pěstovaných ve vysokohorských oblastech. Katechin snižuje množství cholesterolu v krvi a tím pomáhá pročišťovat zablokované žíly a tepny. Některé studie ukazují, že katechin má preventivní účinky proti celé řadě srdečních chorob. Můžeme říci, že katechin ochraňuje celé tělo proti oxidačním účinkům volných radikálů a dalších toxinů v našem prostředí.

good-tea_strip_greentea_2_1000x175

 

Podívejme se na některé z účinků katechinu podrobněji…

Eliminace volných radikálů
Volné radikály jsou zásadní oxidační činitel v našem těle a jsou činěny odpovědnými za celou řadu nemocí a příznaky stárnutí jako např. vrásky. Počet volných radikálů se zvyšuje např. při vystavování se ultrafialovému záření, kouření, nadměrním pití alkoholu, ale taky v průběhu stárnutí. Pokud chcete ze svého těla odstanit volné radikály, můžete tak učinit konzumací jídla nebo tekutin, které mají silné antioxidační účinky. Katechin a vitamín C jsou nejznámějšími antioxidanty, přičemž zelený čaj obsahuje obojí.

Snížení hladiny cholesterolu
Vysoká hladina cholesterolu býva označována jako příčina arteriosklerózy, infarktu srdce a mozkové mrtvice, ale ne všechen cholesterol je špatný a nezdravý. LDL cholesterol je škodlivý, ale HDL cholesterol je prospěšný. Příliš mnoho cholesterolu LDL způsobuje oxidaci buňek a je příčinou arteriosklerózy. Catechin, obsažený v zeleném čaji, nejen zabraňuje tvorbě LDL cholesterolu, ale taky zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu.

Redukce tuku
Tuky se vstřebávají buď v nerozštěpené v emulgované formě do lymfatických cév a odtud do krve, nebo rozštěpené lipázami na mastné kyseliny a glycerol. Pokud organismus potřebuje energii, štěpí se glycerol až na kysličník uhličitý a vodu. Glycerol se může také změnit na glykogen. Část rozštěpeného tuku, která není zužitkovaná se znovu syntetizuje na neutrální tuk. Nespálený tuk roznášený krví má v těle dvojí osud. Vytváří se z něho protoplasmatický tuk, jehož podíl v buněčné struktuře je stálý. A za druhé tuk zásobní, jeho množství kolísá a který ukládá v těle. To je ten, který vadí, poškozuje vzhled, zhoršuje pohybové schopnosti a zdraví. Mnoho studií ukázalo, že aplikace katechinu podporuje zdravou spotřebu energie v tělech lidí a zvířat a snižuje množství tuku v těle a trávicím systému. Katechin obsažený v krevním řečišti dosáhne buňek v játrech a stimuluje metabolismus tuků.

good-tea_strip_greentea_3_1000x175

Účinky antibakteriální a sterilizační
Katechin má silné antibakteriální a sterilizační účinky na mikroby a bakterie. Bylo dokonce zjištěno, že se jeho silné sterilizační účinky projevily při sterilizaci bakterií (NRSA), které způsobují infekce v nemocnicích.

Antivirové účinky
Katechin je učinná prevence proti virovým onemocněním (včetně chřipky a nachlazení). Kloktání zeleného čaje dokáže zabránit chřipce a nachlazení, popř. zmírnit následky.

Zmírnění alergických reakcí
Katechin má schopnost zmírňovat alergické reakce (včetně senné rýmy a potravinové alergie). Bylo zjištěno, že Katechin zmírňuje projevy alergií včetně svrbění a kýchání.

Péče o dutinu ústní
Katechin je efektivní deodorant a účinný sterilizační prvek. Šálek zeleného čaje po jídle brání tvorbě bakterií, které jsou příčinou onemocnění zubů a zápachu z úst.

Vitamin C
Vitamin C a Katechin dohromady s vitamínem E společně posilují imunitní systém. Tyto tři komponenty také chrání kůži před tvorbou skvrn a vrásek. Vitamín C je uchován v čajových lístcích i po přelití vroucí vodou a po jeho vylouhování dále obsahuje B1, B2, K, P, E a také niacin.

Aminokyseliny
Čajovník je jediná rostlina, která produkuje aminokyselinu Theanin. Tato aminokyselina stimuluje mozkové vlny Alfa (13-8 Hz), které jsou spojeny s odpočinutým, ale bdělým stavem člověka. Objevují se, když náš mozek zpomalí. Známe je jako bdělé snění, zahledění se do prázdna, začátek usínání nebo probouzení. Pomáhají odpočinout mysli a soustředit se na aktuální činnost. Catechin je hořký a Theanin je sladký. Tyto dva elementy dohromady vytváření perfektně vyváženou chuť, kterou má pouze čaj.

good-tea_strip_greentea_1000x175

Kofein
Kofein v zeleném čaji dokáže posílit vnímavost, bdělost a energii člověka. Mimo to může pomoci s redukcí hmotnosti. Mezi čaje s nižším obsahem kofeinu patří např. Nebezký chrám (Temple of Heaven Gunpowder) nebo japonská Hojicha a Genmaicha, naopak mezi čaji s vyšším obsahem kofeinu nalezneme např. čaje Gyokuro a Sencha nebo Dračí studnu (Dragon Well, Long Jing).

Flavonoidy
Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinných buňkách. Zde zpravidla doprovázejí vitamín C a působí v roli jakéhosi osobního strážce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou názorným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší. Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí blahodárně při léčbě jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin. Bioflavanoidy v zeleném čaji nám mohou pomoci udržet si zdravé zuby a dásně.

Minerály
Čaj je velice bohatý na minerály jako jsou mangan, draslík a vápník. Mangan je mimo jiné zapotřebí pro zdravý růst kostí. Čaj je jeden z na tento minerál nejbohatších přírodních produktů a 5-6 šálků pokryje 45-50 % naší požadované denní potřeby (při uvažovaném energetickém příjmu dospělého člověka 2000 kalorií). Draslík je pro lidské tělo nezbytný, neboť mu pomáhá udržet pravidelný tep. Mimo to je v těle potřeba pro správnou funkci svalů a nervů. 5-6 šálků čaje pokryje zhruba 75 % denního požadovaného množství draslíku. Jedna z hlavních funkcí vápníku je zajištění dostatečné úrovně zásaditosti organismu, což je podmínka nutná, pokud chceme zabránit vzniku celé řady nemocí.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zelený čaj pro zdraví