Rozdíl mezi zeleným a černým čajem

Jestli po sklizni čajových lístků získáme zelený nebo černý čaj se můžeme rozhodnout až v okamžiku sklizně. Převážná většina všech druhů čajů pochází z jedné rostliny a to z Čajovníku čínského (Camellia sinensis). Následný způsob zpracování pak ovlivní jestli výsledným produktem bude čaj bílý, zelený, žlutý, Oolong, černý nebo případně jiný druh.

Příslušnost ke světlým nebo tmavým čajům je konkrétně dána mírou oxidace čajových lístků po sklizni. Necháme-li čajové lístky po sklizni přirozeně oxidovat nebo jim pro urychlení procesu navíc ještě pomůžeme narušením buněčné struktury (rolováním) a oxidaci tak urychlíme, získáme černý čaj. Zabráníme-li oxidaci lístků (teplem, např. horkou parou), získáme bílý nebo zelený čaj. Pokud necháme čajové lístky nějaký čaj oxidovat, získáme čaj Oolong a to světlý nebo tmavý s ohledem na míru oxidace.

Zelený a černý Darjeeling

Žlutý čaj je oxidovaný podobně jako čaj zelený, ale odlišnosti jsou v dalších krocích zpracování. Pokud necháme čajové lístky oxidovat na maximální možnou míru a navíc je necháme zestárnout, začnou se mimo oxidačních procesů uplatňovat i procesy fermentační (za účasti enzymů mikroorganismů). Na konci procesu získáme některý ze stárnoucích čajů jako je např. Pu Er nebo Luk On.

Teoreticky vzato by antioxidační potenciál čaje měl být podobný u všech druhů, přičemž u černého čaje mluvíme především o teaflavinu (theaflavin-3,3′-digallate) a u zeleného čaje především o katechinu EGCG (epigallocatechin gallate). Nicméně zaměříme-li se antioxidační kapacitu v kontextu schopností čaje eliminovat volné radikály u těchto druhů čaje, zjistíme, že zelený čaj má až o 50 % vyšší kapacitu než čaj černý. S ohledem na konkrétní druhy může být rozdíl i mnohem vyšší. Z toho plyne, že zelený čaj je jako antioxidant lepší volba a pokud nám jde o nejvyšší množství EGCG v jednotkovém množství, tak tou nejlepší volbou je japonská Sencha nebo Matcha. Antioxidační schopnosti ale nejsou jedinými zdravotními kvalitami čaje ve vztahu ke zdraví člověka. Čaj disponuje celým spektrem zdravotních účinků a ty se právě u jednotlivých druhů liší. Světlejší čaje vyhledáváme spíše pro jejich schopnost ochladit, osvěžit a povzbudit, na druhou stranu tmavší čaje spíše pro jejich schopnost zahřát, uklidnit, podpořit trávení, apod. Tyto schopnosti jsou závislé na mnoha faktorech jako je místo původu, sezóna, zpracování, skladování, stáří. V mnoha případech získává čaj své schopnosti až po několika letech stárnutí a to nejen u čajů Pu Er, ale také u bílých, zelených a černých čajů.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Rozdíl mezi zeleným a černým čajem