Proč si na příští poradě dát místo kávy čaj?

Mnozí z nás hned po ránu spěchají na porady, ale ještě před tím běží ke kávovaru pro svou každodenní ranní dávku kofeinu. Doufají tak, že se dříve nebo později dostanou do stavu schopného pro sledování prezentací a grafů. Jsme civilizace závislá na kofeinu, ale kofein je dvousečná zbraň, která našemu zdraví v malém množství pomáhá, ale ve velkém množství výrazně ubližuje. Špetka kofeinu může zvýšit naši pozornost a koncentraci, naproti tomu velká dávka kofeinu může přivodit pocity úzkosti, stres, nespavost a řadu dalších zdravotních problémů. Když už náš životní styl vyžaduje kofein, je pro nás lepší pít kávu nebo čaj?

Káva obsahuje mnohem více kofeinu než čaj, obvykle 2-3 krát více. Množství kofeinu v čaji závisí na konkrétním druhu čaje a konkrétně se jedná o 15-50 mg v typickém 250 ml hrnku, přičemž bílé a zelené čaje mají méně kofeinu než čaje černé. Stejně velký hrnek kávy obsahuje 80-135 mg kofeinu. Člověk na kofein citlivější si zcela vystačí s hrnkem bílého čaje, aby byl zcela pozorný a schopný se soustředit na zadaný úkol. Na rozdíl od kávy ale po hrnku bílého čaje nehrozí uměle vyvolaný pocit nervozity a stresu.

meetingroom-long

Zatímco probudit se můžeme jak kávou, tak i čajem, pití kávy může přivodit nechtěné vedlejší účinky. Jak ukazuje celá řada studií, pití velkého množství kávy zapříčiňuje uvolnění hormonů kortizol, epinefrin a norepinefrin, které vyvolávají pocit stresu. Tyto chemikálie zvyšují srdeční puls, krevní tlak a pocit napětí, a mohou uměle vyvolat reakci na nebezpečné situace známou jako „Fight or Flight“. Dr. Andrew Weil říká, že záporné stránky pravidelného pití kávy jsou již velmi dobře zdokumentované a jedná se především o pocity úzkosti, stres, nespavost, třes a často i nepravidelný srdeční puls. U citlivých jedinců může docházet k podráždění trávicího traktu, močového měchýře a prostaty. Na druhou stranu čaj je známý pro svou schopnost mysl zklidňovat. Farmakologové se dlouho zabývali zdánlivě protichůdnými schopnostmi čaje, který mysl a emoce zároveň povzbuzuje a zároveň uklidňuje. Povzbuzující schopnosti čaje způsobují lepší koncentraci na práci a lepší paměť, na druhou stranu jeho zklidňující schopnosti pomáhají udržovat stav klidné pozornosti. Tento vyrovnaný stav mysli je ve skutečnosti to, čeho se Zen budhisti snaží dosáhnout během meditace a čaj používají jako podpůrný prostředek. Více než 400 vonných složek obsažených v čaji údajně vytváří tento uklidňující pocit (stejně jako aromaterapie).

Častými problémy spojenými s nadměrnou konzumací kávy jsou podrážděný trávicí systém, který v nejednom případě vede ke vzniku vředů a celé řadě dalších žaludečních a trávicích potíží. Většina zdravotních rizik spojených s konzumací kávy pochází od velkého množství kofeinu, nicméně dalším problémem kávy je vysoká kyselost, která se taktéž negativně podepisuje na trávicím systému člověka. Káva má pH o hodnotě 4-5, zatímco čaj je víc alkalický (pH je přibližně 6 u zelených čajů). Na základě francouzských a čínských studií dnes již víme, že čaj nejen že nekomplikuje trávení člověka, ale naopak mu zásadním způsobem pomáhá.

Dejte tedy čaji šanci na další poradě, stačí pohodlná moderní čajová konvice, termoska s horkou vodou a není co řešit.


Pohodlné nádobí ideální nejen do práce

Japonská skleněná konvička
t-sac 1 – Sáčky na sypaný čaj pro konev 0,2 – 0,5 litru
Japonská tradiční miska „Yunomi“

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Proč si na příští poradě dát místo kávy čaj?