Čaje zbavené kofeinu

Přesto, že většina lidí oceňuje schopnost čaje povzbudit organismus, neustále narůstá počet lidí, kteří nevyhledávají tento efekt kofeinu na jejich organizmus. Obvyklými důvody jsou nejrůznější zdravotní problémy kardiovaskulárními potížemi a vysokým krevním tlakem počínaje a nespavostí konče. Zde přichází do centra pozornosti čaje zbavené kofeinu a proces dekofeinizace.

Množství kofeinu v čaji

Podíváme-li se blíže na množství kofeinu v čaji, zjistíme, že míra oxidace (fermentace) konkrétního čaje nemá přímý vliv na množství kofeinu v nápoji. Naopak co má vliv na množství kofeinu je druh čajovníku a věk čajových lístků. Je zřejmé, že mladé malé čajové lístky obsahují v jednotkovém objemu více kofeinu než lístky starší a velké. Dalším hlavním faktorem, který ovlivňuje množství kofeinu ve výsledném nápoji je způsob zpracování čajových lístků po jejich sklizni. Typickým příkladem čajů se sníženým obsahem kofeinu jsou pražené čaje a to nepříliš známé pražené čaje Pu Er a naopak velmi známé tzv. „skalní Oolongy“ z čínského pohoří Wu Yi. Tyto podstupují proces mírného pražení „zhonghuo“ nebo silného pražení „zuhuo“, během kterých je obsah kofeinu značně snížen. Čínské pražené Oolongy jsou hojně zastoupeny v čajovém katalogu obchodu www.DobryCaj.cz. Obecně akceptovaná hodnota množství kofeinu v šálku čaje je přibližně 50mg. První nálev obvykle zbaví čaje přibližně dvou třetin kofeinu, na další nálevy tedy zbývá asi jedna třetina.

Denní miska čaje Pu Er

Proces dekofeinizace

V současnosti je k dispozici několik různých komerčně více či méně úspěšných metod dekofeinizace, přičemž každá má své výhody a nevýhody. Čaje v naší nabídce byly zbaveny kofeinu procesem CO2, který je jako jediný zcela organický a nezahrnuje použití jakýchkoliv chemikálií a to vše navíc při zachování všech kvalitativních atributů čaje. Dokonce profesionální ochutnávači neochotně potvrzují skutečnost, že čaj tímto procesem nepřichází o žádnou ze svých kvalit. Jedinou nevýhodou této metody oproti ostatním je vyšší cena, která se může projevit na koncové ceně produktu.

Oxid uhličitý je netoxický, nehořlavý plyn bez barvy a zápachu, který se volně vyskytuje v ovzduší a také v každém syceném nápoji (nápoji, který uvolňuje CO2 za běžných atmosferických podmínek). V plynném stavu nemá CO2 žádné mimořádné rozpouštěcí schopnosti, musí být nejdříve uveden do superkritického stavu. Superkritické kapaliny mohou být definovány jako sloučeniny, které jsou ve stavu nad jejich kritickým tlakem a nad jejich kritickou teplotou. Nad kritickou teplotu a tlakem je materiál v jediném kondenzovaném stavu s vlastnostmi mezi plynem a kapalinou. Jestliže teplota kapaliny vzroste, její hustota se sníží. Jestliže tlak plynné fáze vzroste, hustota se zvýší. V kritickém bodě se hustoty stávají rovnocenné. Obecně superkritické kapaliny mají hustotu blízkou kapalinám a viskozitu podobnou plynům. Mohou difundovat skrz pevné látky jako plyny a rozpouští materiály jako kapalina.

Superkritická fluidní extrakce (SFE) je proces separace jedné složky od ostatních použitím superkritické látky jako extrakčního rozpouštědla. Extrahuje se obvykle z pevného povrchu, ale může to být i z kapaliny. SFE může být použita i k separaci vzorků pro analytické účely nebo k odstranění nežádoucích materiálů z produktu. Oxid uhličitý je nejpoužívanější superkritická kapalina, extrakční podmínky nastávají při kritické teplotě 31 °C a kritickém tlaku 74 barů.

Sichtzelle_Phasendiagramm_GB_979x600px

Klíčovou vlastností procesu CO2 nebo-li procesu dekofeinizace pomocí oxidu uhličitého je vysoká selektivita, které je dosaženo nastavením specifických procesních parametrů jako jsou tlak, teplota a doba reakce. Kofein se nerozpouští při nižším tlaku než je 130 barů. Pomocí přesně nastavených procesních parametrů dochází k odstranění kofeinu bez dopadu na ostatní komponenty. Před procesem samotných musí být čajové lístky namočeny do vody, kde dojde k narušení buněčných stěn. Následně jsou lístky přemístěny do zařízení připomínající tlakový hrnec o kapacitě 1,5 tuny materiálu. Jedná se o velmi specifické zařízení, jehož uzavírací mechanismus musí odolávat obrovskému tlaku. Jakmile dojde k uzavření, může začít samotný proces dekofeinizace. Nádoba je natlakována a přes čajové lístky začíná proudit superkritický CO2, ze kterého je filtrován kofein.

Čaje bez kofeinu získávají čím dále tím více na popularitě. Kofein se nedoporučuje nejen dospělým např. s nemocemi kardiovaskulárního systému a vysokým tlakem, ale také dětem, které by ho měly konzumovat ve velmi omezeném množství. Zároveň možnost pochutnat si na oblíbeném čaji před spaním rozšiřuje už tak širokou skupinu příznivců těchto čajů. Technologie dekofeinizace pomocí oxidu uhličitého se dostává do popředí před ostatními technologiemi hlavně díky svému organickému principu a do budoucna je jí předpovídáno dominantní postavení na trhu.

 

Klasické čaje zbavené kofeinu metodou CO2 v nabídce Good Tea
Černý Cejlon BOP bez kofeinu
Assam TGFOP1 bez kofeinu
Earl Grey bez kofeinu

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Čaje zbavené kofeinu