Darjeeling jako Beaujolais?

Čaje Darjeeling jsou nepochybně jedny z nejznámějších a nejžádanějších černých čajů. Čaje se sklízí na jaře, v létě a na podzim a každá sklizeň je velmi očekávána milovníky čaje. V tomto ohledu by se daly čaje Darjeeling přirovnat k vínu Beaujolais, které je každoročně také očekáváno s nadšením a to přesto, že víno z oblasti Beaujolais nenabízí kvalitativně nic převratného.

V obou případech hraje klíčovou roli marketing. Pan Benoy, který žije v Darjeelingu již téměř 80 let, vždy říká, že před lety nejčastěji prodávali čaje staré 3-5 let, byl o ně největší zájem. Zákazníci, především místní restaurace a angličané, vždy posuzovali čaje podle chuti a také podle toho, jakým způsobem jsou skladovány. Příliš je nezajímalo období sklizně a rok sklizně, snad pouze jako doplňující informace, důležité byly vlastnosti. Všechno změnili mladí obchodníci, kteří chtěli profitovat každoročně a rychle z každé sklizně a nečekat několik let na vhodnou dobu pro prodej. Za pomocí silného marketingu samozřejmě mimo Indii začali Darjeeling s každou jednotlivou sklizní propagovat a ceny čajů z posledních sklizní začaly postupně stoupat. To mělo za následek pokles cen čajů starších, což v podstatě hrálo do noty místním zákazníkům, kteří o mladé čaje zájem neměli.

Darjeeling - staré pohlednice

Pan Benoy z Kutchery Road v Darjeelingu dává příběh k dobru, ale jinak se o stávajícím stavu moc nemluví. Nikdo z místních nechce, aby se ceny starších čajů Darjeeling dostaly na původní úroveň a nikdo z mladých obchodníků nechce, aby se ceny mladých čajů snižovaly. Přišli by tak o své pravidelné a jisté nemalé příjmy několikrát do roka.

Pan Benoy také zmiňuje, že se dříve moc nestarali o to, ze které zahrady čaj pijí. Zahrady spolu sousedí a na hranicích jsou čaje téměř identické. Na druhou stranu některé zahrady jsou tak rozsáhlé, že čaj z téže zahrady může chutnat desetkrát jinak. Starý pán říká, že si vždy nejvíce pochutnal na tzv. trojúhelníkových čajích (přímý překlad), neboli směsi čajů Darjeeling ze třech míst, které spojením tvoří trojúhelník, obvykle ze třech různých zahrad. „Takové čaje jsou nejlepší“, říká pan Benoy, „ale takové čaje už pijeme jen my staří, které zajímá čaj a ne peníze“.

dvě staré pohlednice

Bez ohledu na to jakým výjovem Darjeeling prošel je to bezpochyby jeden z nejoblíbenějších čajů vůbec. Hlavně díky tomu jsou v současnosti téměř 3/4 čajů prodaných pod názvem Darjeeling padělky a pocházejí odjinud, často nejsou vůbec z Indie. Jak poznamenává Ronen Dutta z Darjeeling Planters‘ Association, množství čajů Darjeeling prodaných celosvětově se pohybuje kolem 45 miliónů kg ročně, což je přibližně 4 krát více než je reálná produkce. Čaj vyrobený mimo Darjeeling se dá dokonce koupit od obchodníků přimo mezi zahradami Darjeelingu a většina padělků je velice zdařilá. V posledních letech se nicméně daří eliminovat zdroje falešných čajů Darjeeling. Byly vytvořeny a zaregistrovány ochranné známky a loga a najaty právní firmy, které náhodně kontrolují prodejce a autenticitu čajů Darjeeling, jedna z firem se nachází i v Evropě.

 

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Darjeeling jako Beaujolais?