Tao čínského čaje

Slovo Tao můžeme do češtiny přeložit jako cesta, případně princip nebo koncepce, konkrétně nejvyšší princip čínské filozofie přinášející universální pravdu o původu všeho na Zemi. Čínská kultura se po dlouhou dobu opírala o dva směry nebo učení, konfucianismus a taoismus, později k nim přibyl třetí, buddhismus. O každém z těchto učení můžeme říci, že má své Tao, neboť každé z nich je trochu jiné oproti ostatním.

Čajoví mistři

Čajoví mistři v řezbách umělců z Wu Yi.

Existuje zpívaná alegorie o třech ochutnávačích octa, která vysvětluje vznik zmiňovaných třech filozofických směrů. Buddha, Konfucius a Lao-Tzu se jednou potkali před nádobou s octem. Každý z nich namočil prst, aby mohl ochutnat nálev. Konfucius označil nálev za kyselý, Buddha za hořký a Lao-Tzu za sladký.

Tao čínského čaje, filozofie nebo cesta čaje, je také založena na trojici. Umění spojené s přípravou a ochutnáváním čaje si bere za úkol zušlechtit tuto cestu ve třech základních oblastech. Za prvé jsou to veškeré aktivity spojené s přípravou a ochutnáváním čaje, za druhé je to zručnost při čajových aktivitách výběrem vody a hlídáním teploty počínaje a servírováním čaje nekonče, a za třetí je dodržování samotných principů Tao a s nimi spojená duševní a fyzická pohoda člověka.

Líbí se Vám tato stránka? Sdílejte ji se svými přáteli...
  • Author: 
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Tao čínského čaje